23 maart 2013

Courgette Culturelle: Brussel in 't kort

ELIEN DECOMMER
(tekst & foto's)




Tien laureaten kregen de kans om Brussel stripverhaalgewijs voor te stellen. Hun striptekeningen werden gebundeld tot het album ‘Brussels In Shorts’. De rode draad doorheen het album: de Brusselse Oude Graanmarkt. ‘Brussels In Shorts’ is een initiatief van het literatuurhuis Passa Porta en dus is het album te bezichtigen op het festival van de organisatie, net als in het Belgisch Stripcentrum. Onze reporter trok naar het laatste.

Oké, de lente is aangebroken, maar dat is niet waar de titel ‘Brussels In Shorts’ naar verwijst. Neen, ‘Brussels In Shorts’ stelt de Belgische hoofdstad voor “in het klein”, namelijk via stripverhalen. Het internationaal literatuurhuis Passa Porta, gevestigd in de Brusselse Antoine Dansaertstraat, wilde met dit initiatief de aandacht vestigen op strips. Daarom organiseerde het literatuurhuis in de zomer van 2011 een wedstrijd waaraan 60 Belgische en buitenlandse striptekenaars deelnamen. Een zeskoppige jury koos daaruit tien laureaten die een à twee weken in Brussel mochten verblijven. Zo kregen zij de kans en de tijd om de Sint-Katelijnewijk “in shorts” voor te stellen.

Een album, tien visies

En het resultaat mag er zijn. Tien laureaten, tien verhalen met een eigen stijl en invulling. In strips van elk 12 pagina’s geven de tekenaars hun interpretatie van de Sint-Katelijnewijk weer. Laureaat één is Frederick Van den Stock, een Belg die met zijn verhaal ‘Bartje’ het leven van een Brusselse kotstudent schetst. De Tsjech Tomás Kutsjerovsky vestigt met zijn ‘Stereotypen’ de aandacht op enkele Brusselse clichés, zoals art nouveau en Magritte. Deelnemer drie is de Fransman Elric Dufau. Zijn stripverhaal ‘Zadig & Voltaire’, een klerenwinkel aan de Sint-Katelijnewijk, is het enige verhaal in het album zonder tekst. Dufau gebruikt enkel de kleuren rood, wit & zwart en toont een man die geobsedeerd is door een meisje met een rode jurk.

De Belg Conz – zijn volledige naam luidt Constantijn Van Cauwenberge – zijn stripverhaal heet ‘De wandeling’. Conz heeft een passie voor dinosauriërs en laat dat blijken in zijn Brussels stripverhaal. Laureaat nummer vijf bestaat uit een duo, namelijk de Duitse Paula Bulling en de Nigeriaan Maman Salissou Oumara. In hun ‘Waar was je?’ typeren voornamelijk de kleuren beige, blauw, wit en zwart. Volgende deelnemer, een Belg: Steven Dhondt, oftewel Stedho. In zijn ‘Camera Obscura’ geeft hij de contradicties weer tussen “een fashionista” en een Brusselse zwerver.


Een pagina, een strip. Zo is de Britse Karrie Fransman over het algemeen te werk gegaan in haar ‘De Macht’. Voor de Nederlandse Eva Hilhorst en de Belg Wauter Mannaert is tekenen stilaan een gewoonte geworden: zij maken elk een keer per maand strips voor Brussel Deze Week. In hun ‘Hemel en hel’ geven ze hun tekeningen heel origineel weer in spiegelbeeld. Deelnemer nummer negen, William Goldsmith (een Brit, of wat had je gedacht). Goldsmith zet in zijn ‘De Moderne Rondeau’ een hele fijne tekenstijl neer. En last, but not least, een Spaans duo: de broers Antonio en Carlos Segura Donat. Ook zij maken gebruik van A4-tekeningen en illustreren in een donkere stijl ‘Zomeravonden’ aan de Sint-Katelijnewijk.

De laureaten en Brussel

Laureaat nummer drie, de Fransman Dufau, heeft ooit zijn eerste stripverhaalcontract getekend in onze hoofdstad. De Belg Conz vindt Brussel een ideale stad om te gebruiken in een stripverhaal. Een van zijn favoriete Brusselse plekken? Het natuurhistorisch museum. Onder andere daar heeft hij inspiratie gevonden voor zijn ‘De wandeling’.

Voor Mana Salissou Oumara (laureaat vijf) is Brussel een ontmoetingsplaats: hij kende zijn tekenpartner Paula al langer, maar hij had haar gedurende twee jaar niet gezien, totdat ze elkaar weer tegenkwamen in het Brusselse. Bulling vindt op haar beurt dat de Belgische hoofdstad synoniem staat voor diversiteit. Een mening die ook de Spaanse broers Donat delen. “Brussel is misschien nog meer divers dan Berlijn”, voegt Bulling er nog aan toe.

Karrie Fransman heeft van haar verblijf in Brussel zoveel mogelijk gebruik gemaakt om mensen uit de stripwereld te ontmoeten. Voor William Goldsmith was Brussel een ontdekking: de Brit is de mening toegedaan dat elke straat en elk gebouw in Brussel heel erg verschillend zijn en een eigen persoonlijkheid hebben.

Tot 24 maart valt het album ‘Brussels In Shorts’ nog te bezichtigen in zowel het Belgisch Stripcentrum als op het Passa Porta Festival. Naast het album inkijken, kan je in het Stripcentrum ook een blik werpen op enkele originele tekeningen van de artiesten. Voorlopig is ‘Brussels In Shorts’ alleen beschikbaar in het Nederlands, maar er wordt gewerkt aan een Franstalige versie.

En mijn persoonlijke top drie? De spiegelbeeldstrip van Eva Hilhorst en Wauter Mannaert is heel goed bevonden. Ook de manier waarop de rode kleur daadwerkelijk een rode draad vormt in de strip van Elric Dufau is erg inventief. Maar het meest doordringend vond ik de donkere stijl van de Spaanse broers Donat. Kortom, ‘Brussels In Shorts’ is een fijne, unieke, korte en gevarieerde voorstelling van een heel diverse stad.

   Belgisch Stripmuseum
   Zandstraat 20
   1000 Brussel
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!