14 april 2013

Kandinsky & (een beetje) russia

INE D'HOE



Precies honderd jaar geleden was het dat de kunstwerken van Wasily Kandinsky op Belgische bodem te bewonderen waren. Nu sieren een vijftigtal schilderijen en andere werken van de Russische kunstenaar de muren van het Brusselse Koninklijke Museum voor Schone Kunsten. Gewapend met audioguide bezocht Ratatouille Bruxelloise de tentoonstelling ‘Kandinsky & Russia’ en nu nemen we jullie mee langs Kandinsky’s artistieke loopbaan.

 photo sliderkandinsky_zpseb9e1c8b.jpg
Bron
De expo stelt naast werken van Kandinsky ook enkele objecten voor uit de Russische volkskunst en schilderijen van Malevitsj, Roerich en Larionov. De introductie op de website legt nadruk op de indeling van de expositie in vier deeltentoonstellingen: ‘Schilderkunst beleven’, ‘Schilderkunst beluisteren’, ‘Temidden de natuur’ en ‘Kandinsky en de mythologie'. Die deeltentoonstellingen moeten elk een ander licht werpen op de radicale artistieke veranderingen die Kandinsky initieerde. Diezelfde introductietekst belooft bovendien dat de tentoonstelling oog heeft voor de Russische context waarin Kandinsky’s herzieningen plaatsvonden.

 photo 570_570_f3216a8c87806e08652855f95768ad36-1363354265_zps096da1af.jpg
(c) RTBF - Françoise Brumagne
De tentoonstelling komt bovenstaande beloftes echter maar deels na. De indeling van de expositie is op zijn zachts gezegd een rommeltje, en ook de Russische context is niet altijd even duidelijk. Daarnaast zijn de teksten bij de kunstwerken en gebruiksvoorwerpen summier en moet voor elk beetje informatie de audioguide aan. Die uitleg is dan weer zo omvangrijk dat die je minutenlang bij één werk laat dralen en is lang niet zo gestructureerd als zou kunnen. Wie met ons hoopt dat de kinderroute meer – of eerder minder – soelaas biedt, is eraan voor de moeite, want de bijhorende nummertjes werken niet op onze ‘gids voor volwassenen’. Een ander probleem is de onoverzichtelijke opstelling van de werken en het gebrek aan linken tussen de kunstwerken en de voorwerpen uit de Russische folklore onderling.

 photo kandinsky1_zps5c5704ed.jpg
'Zwarte Vlek' - Bron
Wel fijn zijn de vele weetjes waarmee de audioguide je verrast en de ‘geleide zoektochtjes’ naar figuratie in een aantal van Kandinsky’s – op het eerste zicht volledig abstracte – werken. Als een goedaardig stemmetje in je hoofd neemt die je bij de hand en begeleidt je op een soort van ‘Waar is Wally’-achtige schattenjacht richting de essentie en betekenis van enkele topstukken uit het gediversifieerde oeuvre van Kandinsky. (Wanneer de kunstenaar in 1944 in het Franse Neuilly-sur-Seine sterft, laat hij namelijk 2500 schilderijen, aquarellen en andere werken na - meer over zijn levensverhaal lees je hier.)

Het oog wil ook wat, dus moet gezegd dat de presentatie van de werken, tegen de traditionele effen muren en in smetteloze lichtbakken wel lof verdient. Ook leuk is de souvenir-hoek, waar boeken en originele hebbedingen voor zowel de allerjongsten als de volwassen bezoekers lonken.

Wat de tentoongestelde kunstwerken en gebruiksvoorwerpen betreft is deze expositie dus zeker de moeite waard. Wie hoopt op een overzichtelijke en vlekkeloos gegidste tocht door het leven en de loopbaan van de kunstenaar, of op verregaand inzicht in de context van zijn werk, moet die verwachtingen echter bijstellen om echt van deze tentoonstelling te kunnen genieten.


  Kandinsky & Russia
  Koninklijke Musea voor Schone Kunsten
  Regentschapsstraat 3, Brussel
  Voor extra info: kijk hier en hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!