28 april 2013

Ratatouille ontrafelt Brusselse multiculturele lappendeken

RENÉE DEKKER



Dat Brussel qua verschillende culturen die er wonen een bonte smeltkroes is, wisten we al. Dat is tenslotte ook de bestaansreden achter deze blog. Maar welke Brusselse gemeente is het meest internationaal? En welke het minste? Ratatouille ging voor jou op onderzoek uit.

Foto: Romain
Hoe internationaal is jouw gemeente?

Uit een studie van Brussel Nieuws gebaseerd op gegevens van de FOD Economie blijkt dat Sint-Gillis de meeste internationale Brusselse gemeente is. 46% van de bevolking in Sint-Gillis is niet in het bezit van de Belgische nationaliteit. Sint-Agatha-Berchem is juist de meest Belgische gemeente, 84% van de inwoners is Belg. Hieronder een overzicht van alle Brusselse gemeenten met het percentage van de bevolking dat niet de Belgische nationaliteit bezit:

1. Sint-Gillis: 46%
2. Elsene: 44%
3. Etterbeek: 42%
4. Sint-Joost: 40%
5. Brussel stad: 34%
6. Schaarbeek: 33%
7. Sint-Lambrechts-Woluwe: 32%
8. Sint-Pieters-Woluwe: 32%
9. Vorst: 31%
10. Ukkel: 29%
11. Anderlecht: 28%
12. Sint-Jans-Molenbeek: 26%
13. Koekelberg: 26%
14. Oudergem: 25%
15. Evere: 21%
16. Jette: 20%
17. Ganshoren: 18%
18. Watermaal-Bosvoorde: 18%
19. Sint-Agatha-Berchem: 16%

Bij deze cijfers moeten een paar kanttekeningen geplaatst worden. Of en hoe mensen met een dubbele nationaliteit zijn meegeteld in dit onderzoek is niet duidelijk. Dit kan ervoor zorgen dat de cijfers afwijken van de realiteit. Genaturaliseerde Belgen - mensen die oorspronkelijk een andere nationaliteit hadden maar die later de Belgische nationaliteit verwierven - zijn meegeteld als Belg in deze statistieken.

Roemenen de snelst groeiende groep nieuwkomers

Een nieuwe groep die zich op dit moment in Brussel vestigt zijn de Roemenen. Zij zijn op dit moment de snelst groeiende groep buitenlanders in Brussel. Door de toetreding van Roemenië tot de EU in 2007 is migreren naar een ander EU-land makkelijker geworden voor de Roemenen.

In bijna alle gemeentes zijn groepen Fransen, Italianen en Marokkanen te vinden. De Fransen en Italianen woonden van oudsher in de buurt van het Zuidstation, omdat ze daar met de trein aankwamen vanuit hun moederland. Inmiddels hebben zij zich over heel Brussel verspreid.

Brusselse lappendeken wordt steeds bonter

Per gemeente zijn er grote verschillen in welke groepen er wonen. Opvallend veel Japanners wonen in Oudergem. Indiërs wonen graag in Evere en Noord-Amerikanen in Elsene. Hoewel de Matonge in Elsene de meest bekende Congolese wijk van Brussel is, wonen er meer Congolezen in Anderlecht en Molenbeek.

Met andere woorden: Brussel is door de tijd heen een interessant lappendeken geworden dat steeds kleurrijker wordt. In de toekomst nog genoeg werk voor Ratatouille BXL dus om de multiculturele kant van Brussel verder te verkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!